123-3D.se Prisjakt!Pricerunner!Google! Powered by 123ink.se
Outlet!

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
 
Hjälpcenter!
 
  • Hem
  • PLA vs TPU : Skillnader & jämförelse

PLA vs TPU : Skillnader & jämförelse

PLA och TPU kan till ytan verka som en ganska konstig jämförelse. Ena filamentet är hårt och oflexibelt, medans det andra är mjukt och elastiskt. Naturligtvis kan dessa filament inte användas till samma projekt, men vi hoppas att efter du har läst det här inlägget kommer du att veta lite mer om dom olika filamenten samt hur man kan använda dom på bästa sätt. 

Så när ska man använda ett flexibelt filament till skillnad från ett hårdare filament? Och är det något man ska tänka på för att få bästa resultat med ett flexibelt filament? Läs på för att lära dig mer!

Vad är PLA?

PLA är en form av bioplast utvunnen ur vegetabiliska källor som majsstärkelse eller sockerrör vilket gör det både förnybart och biologiskt nedbrytbart i rätt förhållanden. PLA är hårt men skört. Detta innebär att det håller sin form fast och tål dragning väl, men mekanisk stress som vridning och slag har en tendens att spräcka materialet vilket gör det olämpligt för mekaniska applikationer.

PLA är mycket lätt att printa, tack vare sin låga smältpunkt och goda fästförmåga. Detta gör filamentet populärt hos nybörjare då PLA kan enkelt printas på även enklare 3D-skrivare med standardinställningar. Den låga utskriftstemperaturen gör dock PLA väldigt känsligt för höga temperaturer. PLA är även känsligt för UV ljus, fukt och kemikalier och har en tendens att missfärgas eller deformeras på grund av detta.

PLA finns i flertalet olika varianter, från mer praktiska, tuffare sorter, till estetiska varianter med olika färger eller ytfinishar. Detta gör PLA mycket populärt för att printa enklare modeller som leksaker, prydnader eller simpla prototyper. PLA ger inte av mycket lukt under utskrift, vilket gör det mycket behagligt att printa.

Fördelar och nackdelar med PLA

Fördelar Nackdelar
Mycket lätt att printa Väldigt skört , känsligt mot mekanisk stress
Hårt  och draghållfast Känsligt mot sol, väder och kemikalier
Många olika typer och färger
Biologiskt Nedbrytbart

Vad är TPU?

TPU (Termoplastisk PolyUretan) är ett filament i TPE (ThermoPlastic Elastomer eller Termoplastiskt gummi) familjen, som är en grupp filament kännetecknade för sin mjukhet och elasticitet. Dessa filament kan liknas till gummi och är därför tänjbara och flexibla. Filamentet är slittåligt och tål olja, fett och kemikalier väl. Detta gör TPU utmärkt till utskrifter som ska vara mjuka men slittåliga, som däck till radiostyrda bilar, mobilskal, skosulor och halkfria föremål.

TPU är dock ett klurigt filament att printa. För bästa resultat ska man gärna använda en låg utskriftshastighet på runt ~30mm/s samt en högre temperatur på upp till 250 °C. Som alltid hänvisar vi dig till att följa anvisningarna på ditt filament för mer exakt information kring vilka inställningar du ska använda för bästa resultat.

Utöver det, TPU är svårt att printa i 3D-skrivare med bowdenextruders. Detta för att det flexibla filamentet har en tendens att fastna i bowdenröret vilket kan orsaka blockage och utskriftsproblem. Vi rekommenderar därför att använda en 3D-skrivare med direktextruder. TPU är också svårt att printa överhäng med då filamentet inte riktigt stelnar på samma sätt som andra filament gör. Om du ska printa något med TPU är det därför bra att försöka minimera hur många överhäng du ska printa på din modell så mycket som möjligt genom att vinkla eller vrida den rätt.

Fördelar och nackdelar med TPU

Fördelar Nackdelar
Mjukt och gummilikt Måste printas långsamt
Väldigt flexibelt och elastiskt Olämpligt för användning med bowdenextruder
Tåligt mot slitage Svårt att printa
Tål olja, fett och kemikalier

Jämförelse mellan PLA och TPU

Det är svårt att jämföra PLA och TPU direkt för att materialen är såpass annorlunda. Du använder inte TPU till samma utskrifter som du använder PLA till och vice versa. Endån är det viktigt att veta vad som skiljer dessa filament så man vet vilket material man ska använda till sitt projekt. Utöver det är det bra att veta vad som krävs för att få ett bra resultat. Vi kommer nu att analysera dessa filament mer nogrannt för att spika exakt vilka styrkor och svagheter dom olika filamenten har.
 
 
PLA TPU
Utskriftstemperatur 200-235 °C 220-250 °C
Heated bed 0-55 °C 0-60 °C
Hårdhet 5/10 3/10
Flexibilitet 2/10 9/10
Styrka (Hårdhet + Flexibilitet) 5/10 6/10
Värmebeständighet 4/10 4/10
Särskilda Egenskaper Biologiskt Nedbrytbar Gummilikt och flexibelt
 

Printbarhet

PLA är väldigt enkelt att printa. Med en låg printtemperatur, bra fästförmåga och inget krav på heated bed gör att PLA kan lätt printas på nästan vilken 3D skrivare som helst med bara standardinställningar. TPU är lite klurigare att printa. Även om det inte heller kräver en heated bed så behöver man lite högre temperaturer samt en lägre printhastighet. Det rekommenderas också att använda en skrivare med direktextruder då filamentet kan lätt fastna i bowdenextruders. Utöver det är det svårt att printa överhäng med TPU på grund av sin mjukhet.

Styrka

PLA är hårt och håller sin form väl, även mot dragning, men är skört. Detta innebär att mekanisk stress som vridning eller slag har en tendens att orsaka sprickningar hos PLA. TPU är mycket mjukt, elastiskt och gummilikt. TPU håller därför inte sin form väl men tål istället mekanisk stress mycket väl och återtar sin utsprungliga form efter att ha blivit böjd, klämd eller vriden.

Värmebeständighet

PLA har en väldigt låg tolerans för värme och börjar mjukna redan runt 60-65 °C. Detta kan lätt orsakas om en utskrifts utsätts för fokuserat solljus under en längre period. TPU är något mer tolerant mot värme men motsvarar PLA ganska nära.

Miljövänlighet

PLA tillverkas av förnybara resurser och är biologiskt nedbrytbart i rätt tillstånd. TPU utvinns ur olja och är inte förnybart av den anledningen. Men tack vare TPUs hållbarhet så tål materialet mycket slitage innan det behöver bytas ut. TPU kan även återvinnas.

Slutsats

Vad för slutsats kan vi dra från det här? Både PLA och TPU har sina styrkor och svagheter men framförallt olika bruksområden vilket betyder att det är begränsad överlappning mellan dess för- och nackdelar. PLA används främst för enkla, hållbara utskrifter som inte ska stå emot mycket stress medans TPU används för utskrifter som ska gärna vara mjuka, elastiska och hållbara.

Detta gör att filamenten enkelt kan kombineras för resultat som dom individuellt inte kan ådstakomma själva. Ett exempel är att använda TPU runt ett handtag av PLA för ett halkfritt grepp eller ett mjukt däck runt ett hjul. Detta innebär att TPU är ett perfekt filament för att kombinera med delar av andra material för att skapa riktigt präglade projekt.

Vanliga frågor om skillnader och likheter mellan PLA och TPU

Vad är den största skillnaden mellan PLA och TPU när det gäller flexibilitet och hållbarhet?

PLA är hårt och skört, medans TPU är mjukt och elastiskt. Detta innebär att TPU kan enkelt böjas och vridas utan att skada modellen.

Hur skiljer sig utskriftsinställningarna för PLA och TPU?

PLA kan enkelt printas med standardinställningar. TPU kräver en högre temperatur samt en mycket lägre printhastighet för ett bra resultat. Inget av filamenten kräver en uppvärmd byggplatta.

Är PLA eller TPU enklare att skriva ut för en nybörjare?

Mellan PLA och TPU är PLA enklast att skriva ut för en nybörjare. Men har du en 3D-skrivare med en direktdriven extruder och du är nogrann med dina inställningar samt redo att eventuellt experimentera lite är TPU lätt att printa det med.

Vilka användningsområden passar bäst för PLA respektive TPU?

PLA är utmärkt för estetiska utskrifter som leksaker eller prydnader eller enkla prototyper. TPU är perfekt för mer specialiserade modeller som ska vara flexibla eller ha kontakt med skin som till exempel däck till leksaker, armband eller halkfria handtag.

Kan man enkelt kombinera PLA och TPU i samma utskrift, och vad bör man tänka på då?

Om man printar PLA och TPU som två olika delar kan man sedan sammanfoga dom för att skapa en bättre slutprodukt än vad dom två filamenten kan klara av individuellt (till exempel en halkfri beklädnad runt ett handtag eller ett gummi-likt däck runt ett hjul).

Har du ytterligare frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig mer än gärna.