123-3D.se Prisjakt!Pricerunner!Google! Powered by 123ink.se
Outlet!

Varukorg

Antal Produkt
Inga produkter
Totalt: 0 kr
(Inkl. 0% Moms)
 
Hjälpcenter!
 
  • Hem
  • 5 lösningar om filamentet inte fäster på byggplattan

5 lösningar om filamentet inte fäster på byggplattan

3d print hjalpcenter

Hjälpcenter för 3D printing

I hjälpcentret för 123-3D har vi guider och tips om 3D skrivare, 3D pennor och utskrifter. Men även om 3D programvara och skrivarinställningar. Vi erbjuder även lösningar på problem som man kan uppleva under eller efter 3D utskrifter. Lär dig mer om 3D printing och få hjälp med alla 3D problem som kan tänkas uppstå.

5 lösningar om filamentet inte fäster på byggplattan

För att säkerställa att objektet kan skrivas ut ordentligt är det viktigt att det första lagret är ordentligt fastsatt på skrivarens yta (byggplatta). Om inte kommer problem att uppstå senare. Filament som inte klibbar kan ha olika orsaker. Nedan hittar du de vanligaste orsakerna och motsvarande lösning.

1. Byggplattan är inte plan

Eftersom många skrivare har en justerbar byggplatta som styrs av flera skruvar eller knoppar, kanske byggplattan inte är platt/plan. Om det första lagret av trycket inte fäster bra, kontrollera först om det är något fel på det. Att skapa ett perfekt första lager är bara möjligt om byggplattan är helt plan.

2. Munstycket börjar för långt bort från utskriftsytan

Om munstycket börjar trycka för långt från ytan kommer inte filamentet att pressas mot bädden. Du kan enkelt lösa detta problem genom att höja sängen manuellt eller genom att använda G-Code offsets i din 3D-skrivarprogramvara. Dessa förskjutningar gör att du kan finjustera Z-axeln utan att behöva byta hårdvara. Var försiktig när du gör justeringar. Eftersom ett lager av trycket ofta bara är 0,2 mm tjockt kan en liten justering göra stor skillnad.

3. Det första lagret skrivs ut för snabbt

Det är viktigt att det första lagret filament kan fästa bra på tryckbädden innan du börjar på nästa lager. Därför kan det vara bra att skriva ut det första lagret med lägre hastighet. Ofta har skrivarprogrammet en speciell funktion för detta. Du kan sedan ställa in detta så att det första lagret skrivs ut, till exempel 40% långsammare än resten av objektet.

4. Temperaturinställningar

När glödtråden svalnar från en varm temperatur till en svalare temperatur, tenderar den att krympa. Tryckbädden "krymper" inte och det kan göra att det första lagret lossnar. Om det första lagret fäster bra, men lossnar senare, kan det bero på temperaturinställningarna. För att förhindra detta används ofta en uppvärmd bädd med material som kräver hög temperatur för utskrift, såsom ABS. Denna uppvärmda tryckbädd ser till att temperaturen förblir konstant och att det första lagret inte krymper och därför lossnar. När du väljer temperatur kan du anta att den idealiska temperaturen för PLA är 60-70 grader. För ABS är detta 100-120 grader. I ditt skrivarprogram använder du fliken "Temperatur" för att ställa in detta.

Använder du en fläkt? Försök sedan att stänga av dessa för de första lagren, så att dessa lager inte svalnar för snabbt. Du kan också använda skrivarprogrammet för detta, särskilt fliken "Kylning". Ställ in två börvärden här: vid lager 1 måste fläkthastigheten vara 0 %, från till exempel lager 5 kan den vara 100 % igen.  

5. Ytan på byggplattan

Innan du skriver ut, kontrollera om ytan är ren och för att vara på den säkra sidan, häll lite vatten eller alkohol över utskriftsbädden. Vissa 3D-skrivare har en printbädd gjord av material som gör att specifika typer av filament kan fästa bra, till exempel ett BuildTak-lager för PLA eller en speciell typ av glas för ABS. Om så inte är fallet med din 3D-skrivare finns det många alternativ för att se till att filamentet fäster bra på utskriftsbädden. PLA sitter till exempel på plats när man använder målartejp och för ABS kan man använda Kapton-tejp. En temporär självhäftande spray som 3DLAC:s självhäftande spray ger också utmärkt bäddvidhäftning.

  Tillbaka till Hjälpcenter för 3D skrivare
Tillbaka till problemlösning för 3D skrivare

Andra sidor som också kan vara till hjälp: